wtorek, 6 stycznia 2015

Jarskie burgery z tofu

Smaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.

Składniki
-300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje)
-100 g pieczarek
-100 g szpinaku
-1 por
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżka mielonej kolendry
-sól i pieprz
-75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką)
-oliwa

Przygotowanie
Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody.
Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać chleb, zioła, przyprawy, doprawić według uznania solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4 kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto.


Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Super, że burgery są z dodatkiem szpinaku, nadaje dodatkowego smaczku. Dzięki za przepis, wykorzystam przy okazji robienia burgerów, jako alternatywę do tych mięsnych.

    OdpowiedzUsuń
  2. tofu niestety nie należy do moich ulubionych składników...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie :) Uwielbiam burgery z tofu :) A dziś robiłam kotlety ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowite :) chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...