Smaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.
Składniki
-300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje)
-100 g pieczarek
-100 g szpinaku
-1 por
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżka mielonej kolendry
-sól i pieprz
-75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką)
-oliwa
Przygotowanie
Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody.
Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać chleb, zioła, przyprawy, doprawić według uznania solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4 kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Super, że burgery są z dodatkiem szpinaku, nadaje dodatkowego smaczku. Dzięki za przepis, wykorzystam przy okazji robienia burgerów, jako alternatywę do tych mięsnych.
OdpowiedzUsuńtofu niestety nie należy do moich ulubionych składników...
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :) Uwielbiam burgery z tofu :) A dziś robiłam kotlety ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
smakowite :) chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń