Prosta i niedroga - ze składników, które zazwyczaj są pod ręką.
Składniki
-250 g mąki pszennej
-150 g masła
-4 jajka
-szczypta soli i pieprzu
-1 brokuł
-1 kalafior
-2 pomidory (lub krojone w puszce)
-10 ml oliwy
-50 g jogurtu, najlepiej typu greckiego
-150 ml śmietanki 30%
-100 g sera pleśniowego
-gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Mąkę, 2 jajka, masło wraz ze szczyptą soli i pieprzu zagnieść na ciasto. Wylepić nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać i podpiec ok 10 minut w 180 st.
Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki. Lekko obgotować. Tak przygotowane warzywa odłożyć by ostygły.
2 jaja zmiksować ze śmietanką i doprawić. Warzywa poukładać na przemian na tarcie. Całość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st.
Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać z jogurtem greckim i doprawić do smaku według uznania.
Gotową tartę podzielić na porcje i podawać z sosem.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńdanie wygląda pysznie, a sos na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie
OdpowiedzUsuń