![]() |
poniedziałek, 29 lipca 2013
czwartek, 18 lipca 2013
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską
Przepis wypatrzony przez moją siostrę w Kuchni Lidla w końcu doczekał się realizacji. Naprawdę warty spróbowania. Niejednokrotnie już byłam 'zmuszona' do powtórki :-)
Składniki
-3 białe parzone kiełbasy
-500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
-3 cebule
-0,5 l żuru (zakwasu) w butelce
-150 g chrzanu sarmackiego (tartego)
-3 ząbki czosnku
-sól
-biały pieprz
-3-4 łyżki śmietany 18%
-4 jaja ugotowane na twardo
-3-4 liście laurowe
-ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
-250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki
-6 g suszonego majeranku
Przygotowanie
Składniki
-3 białe parzone kiełbasy
-500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
-3 cebule
-0,5 l żuru (zakwasu) w butelce
-150 g chrzanu sarmackiego (tartego)
-3 ząbki czosnku
-sól
-biały pieprz
-3-4 łyżki śmietany 18%
-4 jaja ugotowane na twardo
-3-4 liście laurowe
-ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
-250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki
-6 g suszonego majeranku
Przygotowanie
Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki
czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucić do
garnka z 2 litrami wody. Gotować.
Białą kiełbasę (3 sztuki) naciąć z
obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekać. 1 cebulę pokroiś w
grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalać oleju rzepakowego
(ok. 10 ml), wykładać je pokrojoną cebulą, posypać majerankiem,
cebulę znów polać olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę położyć
białą kiełbasę i czosnek, całość polać olejem rzepakowym (ok.10 ml).
Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. (ok. 180st.)
2 cebule (odkroić najpierw 2 większe
kawałki, odstawić) pokroić w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe
kawałki cebuli opalić nad gazem. Opalone
kawałki cebuli przełożyć do gotującego się wywaru z boczkiem i
gotować mniej więcej 5 minut. Następnie wyjąć ugotowany boczek z
garnka, do garnka wrzucić ziemniaki. Ugotowany boczek pokroić w drobną
kostkę. Na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać
majeranek, następnie boczek, smażyć.
Po 5 minutach gotowania wyjąć z
wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszać boczek i cebulę na patelni.
Następnie boczek i cebulę z patelni przełożyć do wywaru. Zakwas na
żur wymieszać, 0,5 litra dolać do garnka. Od czasu do czasu mieszać.
Z 4 jaj ugotowanych na twardo
wyciągnąć żółtka (białka odstawić na bok) i przełożyć je do miski.
Do żółtek dodać kilka łyżek wywaru, rozgnieść żółtka. Do roztartych
żółtek dodać 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wymieszać.
Białka drobno posiekać.
Za pomocą łyżki przelać ponownie
niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie
ogrzaną już masę żółtkową przelać do barszczu. wymieszać. Do barszczu
dodać pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan i wymieszać.
Wyjąć kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawić solą i mielonym
białym pieprzem. Zagotować.
Na dno talerza wyłożyć kiełbasę i cebulę, zalać barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
Na wierzch dodajemy świeży majeranek.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa
Prosta i delikatna pieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki....
