środa, 13 listopada 2013

Szarlotka

Każdy ją robi, każdy inaczej. Jaka jest Wasza ulubiona?

Składniki
-3 szklanki mąki,
-1 szklanka cukru pudru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-4 żółtka,
-1 margaryna,
-cukier wanilinowy
-4-5 jabłek

Przygotowanie
Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na pól, jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto,
Piec 45 minut w temperaturze 180 st lub w 160 st z termoobiegem.

Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta kruche. Szarlotkę kocham pyszną robi moja babcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubie taka klasyczną na kruchym cieście :) Zapraszam do akcji wymiankowej z okazji mikołajek http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę moja babcia robi wspaniałą.
    Ja uwielbiam taką na kruchym cieście z kruszoną.
    Ta wygląda obłędnie
    Zaparaszam serdecznie do mnie na muffinki kopiec kreta

    OdpowiedzUsuń

Gazpacho

Ze względu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulasz...