Każdy ją robi, każdy inaczej. Jaka jest Wasza ulubiona?
Składniki
-3 szklanki mąki,
-1 szklanka cukru pudru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-4 żółtka,
-1 margaryna,
-cukier wanilinowy
-4-5 jabłek
Przygotowanie
Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na pól, jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto,
Piec 45 minut w temperaturze 180 st lub w 160 st z termoobiegem.
Smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Uwielbiam ciasta kruche. Szarlotkę kocham pyszną robi moja babcia.
OdpowiedzUsuńJa lubie taka klasyczną na kruchym cieście :) Zapraszam do akcji wymiankowej z okazji mikołajek http://ilovecooking92.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę moja babcia robi wspaniałą.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam taką na kruchym cieście z kruszoną.
Ta wygląda obłędnie
Zaparaszam serdecznie do mnie na muffinki kopiec kreta