środa, 27 lipca 2011

Zapiekanka witaminowa z ryżem

Przepis czekał na opublikanie z 2 tygodnie. Zajęta ciągle jestem, tak, zajęta leżeniem plackiem i gapieniem się w sufit ;) Włączenie bloggera i dodanie postu jest tak wielkim wysiłkiem, że koniec końców odkładałam to po dziś dzień. Zapiekankę znalazłam na pudełku od brązowego ryżu i muszę przyznać, że bardzo przyjemna odmiana.

Składniki
-50 dag marchewki
-2 torebki ryżu brązowego
-1/2 szkl. słodkiej śmietanki
-20 dag startego sera
-2 jajka
-1 średnia cebula
-warzywna kostka rosołowa
-masło, sól, pieprz

Przygotowanie
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu w warzywnym rosole, odsączyć. Marchewkę, ryż, jajka i śmietankę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, dodać startą cebulę i 1/2 szklanki startego sera, wyrobić na jednolitą masę.
Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć zapiekankę i posypać resztą startego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny.

Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. Wygląda fajnie:)
    Zielony stolik pozdrawia zieloną kuchnię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią zjadłabym wielki kawał tej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodka śmietanka czyli jaka 30%?

    OdpowiedzUsuń
  4. może być 30, może być chudsza, byle słodka :) Nie każda 30% jest słodka. Ja używałam tej z kartonika, właśnie chyba ok 30%

    OdpowiedzUsuń
  5. Użyłam 30% śmietanki i zapiekanka pycha! szybko, prosto, smacznie i zdrowo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby zwykła zapiekanka a tak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Kubańska kanapka Cuban Sandwich

Po małej przerwie od kanapek powracamy do weekendowego testowania. Pora na wypełnioną po brzegi kubańską kanapkę. Cuban Sandwich powstała w ...