Przepis czekał na opublikanie z 2 tygodnie. Zajęta ciągle jestem, tak, zajęta leżeniem plackiem i gapieniem się w sufit ;) Włączenie bloggera i dodanie postu jest tak wielkim wysiłkiem, że koniec końców odkładałam to po dziś dzień. Zapiekankę znalazłam na pudełku od brązowego ryżu i muszę przyznać, że bardzo przyjemna odmiana.
Składniki
-50 dag marchewki
-2 torebki ryżu brązowego
-1/2 szkl. słodkiej śmietanki
-20 dag startego sera
-2 jajka
-1 średnia cebula
-warzywna kostka rosołowa
-masło, sól, pieprz
Przygotowanie
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu w warzywnym rosole, odsączyć. Marchewkę, ryż, jajka i śmietankę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, dodać startą cebulę i 1/2 szklanki startego sera, wyrobić na jednolitą masę.
Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć zapiekankę i posypać resztą startego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Wygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńZielony stolik pozdrawia zieloną kuchnię:)
z chęcią zjadłabym wielki kawał tej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńSłodka śmietanka czyli jaka 30%?
OdpowiedzUsuńmoże być 30, może być chudsza, byle słodka :) Nie każda 30% jest słodka. Ja używałam tej z kartonika, właśnie chyba ok 30%
OdpowiedzUsuńUżyłam 30% śmietanki i zapiekanka pycha! szybko, prosto, smacznie i zdrowo ;-)
OdpowiedzUsuńNiby zwykła zapiekanka a tak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń