czwartek, 10 maja 2018

Szakszuka z chorizo i papryką (shakshouka)

Szakszuka z kuchni tunezyjskiej to pyszne i syte śniadanie składające się z jajek sadzonych śccinanych w sosie pomidorowym, czesto doprawianych mielonym kminkiem. To świetna forma ciepłego śniadania. Według własnych preferencji można urozmaicić ją ulubionymi dodtkami, jak mięso czy warzywa. W ostatni weekend gościła u nas w towarzystwie papryki i chorizo.

Składniki (2 porcje)
-1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych
-5 jaj
-100 g chorizo
-1/2 czerwonej papryki
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-mielony kminek
-oregano, bazylia
-sól, pieprz

Przygotowanie
W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić w drobna kostkę.
Na patelni rogrzać oliwę. Wrzucić czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę.
Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim dusić kilka minut by sok odparował.
Na tak przygotowany sos wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ziołami. Patelnię przykryć i dusić aż białko się zetnie. Podawać na gorąco.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 578,7 kcal
Tłuszcz: 42,3g
Białko: 34,6g
Węglowodany: 12,6g



Smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. Szakszukę bardzo lubię, ale jakoś ostatnio o niej zapomniałam.Dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nigdy nie jadłam. Narobilas mi ogromnej ochoty. Słyszałam o tym daniu, muszę wreszcie zrobić ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś, kiedyś jak jeszcze jadłam jajka robiłam ale w innej wersji. Można się nią najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda, wypróbuję! dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne zestawienie składników. Na sobotnie śniadanie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się zrobić takie pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szakszuka bardzo często wpada u nas na obiad :P

    OdpowiedzUsuń
  8. pewno masz pyszne świeże chorizo...u nas w sklepach są dostępne tylko takie tanie ze średniej jakości składników....

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...