Składniki (12 sztuk)
-500 g mąki pszennej
-75 g masła
-1 szkl. mleka
-20 g drożdży
-1/2 szkl. cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-1 g szafranu
-rodzynki
-1 rozkłócone jajko
Przygotowanie
Do rondla wlać mleko. Dodać szafran, masło, sól i cukier. Podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić by przestygło. Do miski pokruszyć drożdże. Zalać letnim mlekiem z dodatkami. Zostawić na chwilę żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać mąkę, jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta formować bułeczki u układać na wyłożonej papierem blasze. Udekorować rodzynkami i posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 275,3 kcal
Tłuszcz: 6,5g
Białko: 6,2g
Węglowodany: 47,8g
Smacznego :-)
Słyszałam o tych bułeczkach ale widziałam przepisy z dodatkiem twarogu do ciasta. A może to nie te bułeczki? Jakby nie było bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzgadza się, sporo osób robiz dodatkeim serka do ciasta :)
UsuńPiękne bułeczki, lubię wypieki z szafranem, niestety u mnie w domu tylko ja jestem ich fanką :)
OdpowiedzUsuńCzłowiek uczy się całe życie. Nie słysząłem wcześniej o tych babeczkach, ale że jestem ciekawy świata i nowych smaków, na pewno wypróbuję ten przepis! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż one muszą pachnieć :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńnie znam, ale wyglądają bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńWidziałyśmy już kiedyś te bułeczki ale nie miałyśmy okazji próbować :)
OdpowiedzUsuń