To bardzo proste i smaczne wegańskie danie pomimo braku skomplikowania jest jedną z tradycyjnych potraw spotykanych w Hiszpanii. Delikatnie ostra, czosnkowa potrawka ze świeżym szpinakiem może stanowić także dodatek do mięs.
Ciecierzyca jest bogatym źródłem roślinnego białka i witamin z grupy B, miedzi, magnezu, fosforu i manganu, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj strączków, zwłaszcza ugotowanych samemu (konserwowe często wiążą się z wysoką zawrtością soli).
Składniki (4 porcje)
-3 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (ok. 650g)
-1 główka czosnku
-250 g szpinaku
-1/2 szkl. wody
-3 łyżeczki słodkiej papryki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól
Przygotowanie
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, smażyć dłuższą chwilę aż się zarumieni. Dodać slodką paprykę, wymieszać. Na patelnię wyłożyć szpinak. Można delikatnie posolić by szybciej puścił sok. Podlać wodą. Smażyć kilka minut.
Do szpinaku wyłożyć cieciorkę. Dusić kilka minut. W razie uznania czy potrzeby można dodać więcej papryki i/lub oliwy.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 248,2 kcal
Tłuszcz: 8,6g
Białko: 11,2g
Węglowodany: 43,5g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Jakiś czas temu robiłam coś podobnego xD
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta potrawka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę i szpinak, to połączenie musi smakować obłędnie... <3
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMniaaam, wszystko co lubię! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę, szczególnie w połączeniu ze szpinakiem. Porywam całą miseczkę, bo zapowiada się pysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciecierzycę i taką potrawkę zjadłybyśmy z chęcią <3
OdpowiedzUsuńPyszne danie, moje smaki ❤
OdpowiedzUsuńFajne danie, zrobię na kolację :)
OdpowiedzUsuńCieciorka to chyba jedyny strączkowy do których nie mogę przekonać rodzinki, ale sama chętnie zjadłabym talerzyk takiej potrawkę :)
OdpowiedzUsuńprosto, pysznie i zdrowo! ekstra - jest wszystko co potrzeba!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, fajna potrawa, muszę spróbować. Uwielbiam ciecierzycę, dlatego dzisiaj mam na obiad pierogi z fasolą, ciecierzycą i ziemniakami - zobaczymy co mi z tego wyjdzie! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Bardzo dobry właśnie na kolacje
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad :) Lubię tego typu dania :)
OdpowiedzUsuńTego połączenia jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńPyszne i lekkie połączenie!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę i muszę takie połączenie koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńTak prosto i zarazem smacznie :)
OdpowiedzUsuńcudowny przepis!szkoda, że nie mogę jeść szpinaku....ale z drugiej strony tutaj nie ma go zbyt wiele...
OdpowiedzUsuń