Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół.
Składniki (4 porcje)
Ciasto
-200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
-100 g masła
-1 żółtko
-łyżka śmietany 18%
-łyżeczka cukru
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Farsz
-500 g wołowego mięsa mielonego
-2 duże pomidory
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki startego parmezanu
-100 g startego sera cheddar
-2 jajka
-3 łyżki mleka
-1/2 szkl.gęstej śmietany
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie
Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
W miseczce rozmieszać jajka, śmietanę, ser i mleko. Na ciasto wyłożyć mięso z warzywami, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180stopni i podpiec jeszcze około 10 minut aż masa jajeczna się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 minut przed krojeniem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 803,6 kcal
Tłuszcz: 50,9g
Białko: 48g
Węglowodany: 39g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Na pewno pożywna ;)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda!! a przepis brzmi łatwo....dzięki!
OdpowiedzUsuńOstatnio chodziła za mną tarta..i już mam pomysł na wykonanie :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na tartę już od jakiegoś czasu, tylko wciąż czasu brakuje- ta wygląda pysznie i sycąco:)
OdpowiedzUsuńTarty wytrawne należą do moich ulubionych -:) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńTakie bolonieze bez makaronu, za to w cieście
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper danie, trochę jak tarta z sosem bolońskim :)
OdpowiedzUsuńkurcze tak za mna tarta chodzi a piekarnik jak na złość sie zepsuł ;( chcesz się podzielić :D?
OdpowiedzUsuńPS: podoba mi sie tu-powiekszam grono obserwatorów :)
No tarta pierwsza klasa :D Zjadłybyśmy z chęcią :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze nigdy tarty z mięsem mielonym, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTarty to genialny pomysł na obiad albo kolację, w sumie na śniadanie też się sprawdzą. Wszystko zależy od tego jakie dodatki wybierzemy. To super, że taki kawałek łatwo włożyć w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. Super pomysł na obiad to tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, a ze szparagami i jajkiem idealna na śniadanie! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń