sobota, 26 maja 2018

Kanapka Monte Cristo Sandwich

Dawno nie gościły u nas kanapki na cieplo. Dziś kolejna propozycja z cyklu amerykańskich ciepłych przysmaków. Monte Cristo Sadwich to jedna z klasycznych kanapek w stylu tostów, obtaczana w rozkłóconym jajku, pełna szynki i sera. Często serwowana jest z ćwiartkami pomarańczy, plasterkami truskawek lub borówkowym dżemem.

Składniki (1 porcja)
-3 kromki
-2 łyżki majonezu
-2 plasterki sera gouda
-2 plasterki wędliny z indyka
-1/4 szkl.mleka
-2 jajka
-2 łyżeczki oleju do smażenia
-1 łyżeczka masła
-opcjonalnie: plasterki truskawek, cząstki pomarańczy, lub dżem borówkowy

Przygotowanie
2 kromki chleba posmarować majonezem po 1 stronie. Na jedną położyć plasterek wędliny i sera, przykryć trzecią kromką chleba. Na nią ułożyć plasterek wędliny i sera, przykryć kromką posmarowaną masłem. Przygotowaną kanapkę przykryć deską do krojenia lub talerzykiem i przycisnąć cięższym przedmiotem (np.dzbankiem z wodą) i pozostawić na 10-15 minut.
Jajka rozkłócić z mlekiem. a patelni rozgrzać olej z masłem. "Sprasowaną" kanapkę obtoczyć w masie jajecznej. Delikatnie umieścić na patelni. Smażyć z obu stron przez kilka minut do zrumienienia i rozgrzania w środku. Podawać na gorąco osobno lub z pomarańczą, truskawkami czy dżemem borówkowym wedle uznania.

Wartość energetyczna (1 porcja bez dodatków)
Energia: 634, kcal
Tłuszcz: 37,6g
Białko: 33,1g
Węglowodany: 40,4g




Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. Słyszałam o niej ale nie jadłam i raczej nie zjem ale znajdą się amatorzy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nieświadomie już dość dawno włączyłam ją do swojego menu - i utrzymuje się nadal stabilnie na liście absolutnie ulubionych! Dobrze wreszcie poznać przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłam sobie tylko ochoty;D
    lubię takie propozycje, bo można wykorzystać czerstwe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z prasowaniem kanapki. Przynajmniej podczas smażenia nie rozwarstwia się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z prasowaniem kanapki. Przynajmniej podczas smażenia nie rozwarstwia się.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie kanapki, ale rzadko je przygotowuje z chleba tostowego bo go po prostu nie kupuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z dodatkiem borówkowego dżemu musi być ciekawie :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędna, chyba niczego więcej nie można chcieć od kanapki :D

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...