Dawno nie gościły u nas kanapki na cieplo. Dziś kolejna propozycja z cyklu amerykańskich ciepłych przysmaków. Monte Cristo Sadwich to jedna z klasycznych kanapek w stylu tostów, obtaczana w rozkłóconym jajku, pełna szynki i sera. Często serwowana jest z ćwiartkami pomarańczy, plasterkami truskawek lub borówkowym dżemem.
Składniki (1 porcja)
-3 kromki
-2 łyżki majonezu
-2 plasterki sera gouda
-2 plasterki wędliny z indyka
-1/4 szkl.mleka
-2 jajka
-2 łyżeczki oleju do smażenia
-1 łyżeczka masła
-opcjonalnie: plasterki truskawek, cząstki pomarańczy, lub dżem borówkowy
Przygotowanie
2 kromki chleba posmarować majonezem po 1 stronie. Na jedną położyć plasterek wędliny i sera, przykryć trzecią kromką chleba. Na nią ułożyć plasterek wędliny i sera, przykryć kromką posmarowaną masłem. Przygotowaną kanapkę przykryć deską do krojenia lub talerzykiem i przycisnąć cięższym przedmiotem (np.dzbankiem z wodą) i pozostawić na 10-15 minut.
Jajka rozkłócić z mlekiem. a patelni rozgrzać olej z masłem. "Sprasowaną" kanapkę obtoczyć w masie jajecznej. Delikatnie umieścić na patelni. Smażyć z obu stron przez kilka minut do zrumienienia i rozgrzania w środku. Podawać na gorąco osobno lub z pomarańczą, truskawkami czy dżemem borówkowym wedle uznania.
Wartość energetyczna (1 porcja bez dodatków)
Energia: 634, kcal
Tłuszcz: 37,6g
Białko: 33,1g
Węglowodany: 40,4g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Kanapka na ciepło - super!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o niej ale nie jadłam i raczej nie zjem ale znajdą się amatorzy:)
OdpowiedzUsuńChyba nieświadomie już dość dawno włączyłam ją do swojego menu - i utrzymuje się nadal stabilnie na liście absolutnie ulubionych! Dobrze wreszcie poznać przepis :D
OdpowiedzUsuńnarobiłam sobie tylko ochoty;D
OdpowiedzUsuńlubię takie propozycje, bo można wykorzystać czerstwe pieczywo:)
Ciekawy pomysł z prasowaniem kanapki. Przynajmniej podczas smażenia nie rozwarstwia się.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z prasowaniem kanapki. Przynajmniej podczas smażenia nie rozwarstwia się.
OdpowiedzUsuńLubie takie kanapki, ale rzadko je przygotowuje z chleba tostowego bo go po prostu nie kupuje :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem borówkowego dżemu musi być ciekawie :P
OdpowiedzUsuńObłędna, chyba niczego więcej nie można chcieć od kanapki :D
OdpowiedzUsuń