Składniki (12 sztuk)
-2 szkl. mąki pszennej
-1/2 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szkl. mleka*
-1/2 szkl. jogurtu naturalnego*
-1/4 szkl. oleju
-2 jajka
-1 duża cytryna
*wymiennie można użyć całej szklanki mleka. Z dodatkiem jogurtu będą bardziej wilgotne
Przygotowanie
Cytrynę wyszorować. Zetrzeć na tarce skórkę. Resztę przekroić i wycisnąć sok. W jednej misce wymieszać składniki płynne - mleko, jogurt, olej, jajka i sok z cytryny. W drugiej składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę. Obie części połączyć i rozmeiszać widelcem. Form do muffinek wyłożyć papilotkami, Do każdej nakładać ciasta do ok. 3/4 objętości. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 265,4 kcal
Tłuszcz: 12,6g
Białko: 4,4g
Węglowodany: 33,6g
Smacznego :-)
Na pewno orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńMiałam robić płatki róży z sokiem z cytryny. Zmieniłam jednak zdanie. A cytrynki zostały :) Już wiem do czego je wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie muffiny :)
OdpowiedzUsuńMuffinki szybko się robi i szybko znikają, takie cytrynowe muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie wypieki z cytrynką ^_^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cytrynowe muffiny! :)
OdpowiedzUsuńTakie orzeźwiające muffinki :)
OdpowiedzUsuńJak ślicznie Ci wyrosły. Nigdy takich nie robiłam. Muszą smakować świetnie.
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze - nie ma dużo pracy, a wychodzi pyszne :).
OdpowiedzUsuńPyszności, lubię cytrusowe nutki w wypiekach :)
OdpowiedzUsuń