Mimo, że dodatek suszonych śliwek do mięsa jest bardzo popularny, mam do niego słabość. Steki wołowe duszone z wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i śliwkami są niesamowicie soczyste i smaczne. W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie.
Składniki (4 porcje)
-4 steki wołowe
-1 łyżeczka masła
-2-3 szalotki
-150 g suszonych śliwek
-1 ząbek czosnku
-1 szkl. wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu wymieszanego z łyżką octu winnego)
-kilka gałązek świeżego tymianku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-listek laurowy
-sól, pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Steki obsmażyć delikatnie z obu stron. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć do rondla. Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut czesto mieszając.
Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać delikatnie bulionem lub wodą.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 446,9 kcal
Tłuszcz: 21,4g
Białko: 32,8g
Węglowodany: 27,6g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Smacznego :)
OdpowiedzUsuńSteków co prawda nie jadam, ale tymianek uwieeelbiam! :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na smaczne danie. Mięso wołowe należy do jednych z moich ulubionych. Twoje steki wyglądają niezwykle soczyście, aż chce się jeść oczami ❤
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja na rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńDawno steków nie jadłam, czas nadrobić! :)
OdpowiedzUsuń