Ten sposób wykorzystania boczniaków zna chyba każdy. Z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw i kaszą lub ryżem stanowi pełnowartościowy bezmięsny obiad. Przed panierowaniem grzyby można także oprószyć ulubionymi ziołami czy przyprawami.
Składniki (4 porcje)
-600 g boczniaków
-1 jajko
-bułka tarta
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie
Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem.
W miseczce rozkłócić jajko. Grzyby maczać w jajku, bułce tartej i tak przygotowane smażyć na mocno rogrzanym oleju.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 389,9 kcal
Tłuszcz: 29,8g
Białko: 7,7g
Węglowodany: 22,6g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDanie w całości smacznie i zdrowo wygląda ❤
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam takich kotletów, a są świetne w smaku :)
OdpowiedzUsuńCzasem robię, gdy mam chęć na panierowane kotleciki. Do tego obowiązkowo jakaś lekka surówka, np. z młodej kapustki. No i ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńDobra zmyłka :D na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! <3 Pycha :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, koniecznie muszę kupić :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Ciekawe czy mój luby by się na nie złapał :D
OdpowiedzUsuń