piątek, 13 kwietnia 2018

Indyjskie saag tofu

Saag jest to indyjska potrawa na bazie zielonych liści, może to być np. szpinak, liście musztardowca, drobno siekany brokuł czy inna zielenina. W towarzystwie indyjskich przypraw i innymi dodatkami jadana jest z chlebkami naan, chlebkami roti albo ryżem. Połączone z doprawionym tofu okazało się strzalem w dziesiątkę na piątkowy obiad.

Składniki (4 porcje)
-350 g naturalnego tofu
-500 g liści szpinaku
-1 cebula
-1 duży pomidor
-2,5 cm kawałek świeżego imbiru
-2 ząbki czosnku
-3 łyżeczki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka ziarenek kminku
-1 łyżeczka czarnej gorczycy
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka chilli
-1 łyżeczka garam masala

Przygotowanie
Tofu pokroić w 2 cm kostki. Ulożyć na włożonej papierem do pieczenia blaszcze. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W miseczce wymieszać 2 łyżeczki oliwy z kurkumą i solą. Obtoczyć w tej mieszance podpieczone tofu. Piec nastepne 20 minut.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Wysypać kminek i gorczycę i podsmażyć 30 sekund. Dodać pociekaną cebulę. Podsmażyć 5 minut. Dodać obrany i starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć kilka minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do zeszklonej cebuli.
Stopniowo dodawać garściami liście szpinaku i smażyć mieszając. Dodać garam masala i dokładnie wymieszać. Dodać upieczone tofu, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Przesmażyć kilka minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan.


Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 202,5 kcal
Tłuszcz: 11,2g
Białko: 14,9g
Węglowodany: 9,9g

Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:

10 komentarzy:

  1. Kiedyś natrafiłam na książkę z indyjskimi przepisami...juz same zdjęcia intensywnie "pachniały" chociaż przyprawy nie były jakieś specjalnie egzotyczne :)
    Gdzieś później wykorzystywałam podobne mieszanki i zawsze danie czy mięsne, czy nie miało taki fantastyczny, oryginalny smak, zapach i w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi wspaniałe. U Ciebie zawsze można zobaczyć coś ciekawego ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią byśmy spróbowały takie orientalne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kuchnię hinduską! Dzięki za podpowiedź, teraz mogę spróbować coś takiego ugotować :) będzie jak w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ps. brakuje mi tylko takich metalowych, specjalnych miseczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o taaak! saag powinno się podawać w podgrzanych miseczkach :)

      Usuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...