Składniki (2 porcje)
-1 puszka pomidorów lub 4-5 dojrzałych świeżych
-5 jaj
-100 g chorizo
-1/2 czerwonej papryki
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-mielony kminek
-oregano, bazylia
-sól, pieprz
Przygotowanie
W przypadku świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, pokroic w plasterki. Papryke i chorizo pokroić w drobna kostkę.
Na patelni rogrzać oliwę. Wrzucić czosnek i smażyć minutę. Dodać chorizo i paprykę. Przesmażyć dłuższą chwilę.
Dodać pomidory z puszki lub pokrojone świeże. Całość wymieszać. Zmniejszyć ogień i na średnim dusić kilka minut by sok odparował.
Na tak przygotowany sos wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i ziołami. Patelnię przykryć i dusić aż białko się zetnie. Podawać na gorąco.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 578,7 kcal
Tłuszcz: 42,3g
Białko: 34,6g
Węglowodany: 12,6g
Smacznego ;-)
Szakszukę bardzo lubię, ale jakoś ostatnio o niej zapomniałam.Dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam. Narobilas mi ogromnej ochoty. Słyszałam o tym daniu, muszę wreszcie zrobić ❤
OdpowiedzUsuńKiedyś, kiedyś jak jeszcze jadłam jajka robiłam ale w innej wersji. Można się nią najeść :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, wypróbuję! dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńIdealne zestawienie składników. Na sobotnie śniadanie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w weekend uda mi się zrobić takie pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSzakszuka bardzo często wpada u nas na obiad :P
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpewno masz pyszne świeże chorizo...u nas w sklepach są dostępne tylko takie tanie ze średniej jakości składników....
OdpowiedzUsuń