Burgoo jest amerykańskim daniem w rodzaju doprawionego gulaszu lub dania jednogarnkowego. Tradycyjne kentuchy burgoo robiono z przeróżnego mięsa - głównie z dziczyzny, wiewiórek, oposów, szopów i dzikich ptaków. Obecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek.
Składniki (6 porcji)
-100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
-200 g mielonego mięsa wieprzowego
-250 g mięsa gulaszowego
-1 podwójny filet z kurczaka
-150 g zielonej fasolki szparagowej
-150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy
-1 szkl. brązowego ryżu
-250 g ziemniaków
-1 cebula
-2 marchewki
-mały kawałek selera
-5 ząbków czosnku
-1/2 szkl. wytrawnego białego wina
-3 szkl. bulionu
-3 szkl. wody
-sól, pieprz
-2 łyżki oleju do smażenia
-ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie)
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć około 5 minut aż się zetnie. Dodać mięso gulaszowe. Przełożyć do garnka.
Cebulę pociekać, marchew i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmazyć na tym samym tłuszczu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojony w kawałki filet z kurczakai wino. Poddusić. Przełożyć do garnka z mięsem.
Całość zalać bulionem i wodą i wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Dodać ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 479,7 kcal
Tłuszcz: 22,1g
Białko: 29g
Węglowodany: 38,5g
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Dla mnie egzotyczna nazwa :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne i sycące ;-)
OdpowiedzUsuńNie znam tego dania, ale zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, syte i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńOntak Jadlabym, uwielbiam jednogarnkowe potrawy.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńciekawe danie
OdpowiedzUsuńTwoja wersja podoba mi się bardzo i myślę, że przypadłaby do gustu mojemu Połówkowi. Na oryginalną wersję z wiewiórkami raczej by się nie skusił ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie 😃
OdpowiedzUsuńIntrygująca nazwa :) A potrawa wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mojej rodzinki :)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńDobrze, że zmienili typy mięs, bo już widzimy jak ludzie po parkach łapią wiewiórki na gulasz xD
OdpowiedzUsuńPyszne danie jednogarnkowe. Musze zainteresować się kuchnią amerykańską ❤
OdpowiedzUsuńalbo czytałam bez zrozumienia albo nie napisałaś jakie wino? białe czy czerwone?
OdpowiedzUsuńa no widzisz, zawsze muszę coś zgubić, przekręcić albo zrobić literówki :D nie ma postu bym czegoś nie musiała poprawiać :D białe :)
UsuńWiewiórki, oposy czy szopy brzmią dosyć odważnie, ale na Twoją wersję z wieprzowiną skusiłbym się z przyjemnością! :D
OdpowiedzUsuń