Szybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu.
Składniki (4 porcje)
-opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g)
-2 łyżki zielonego pesto
-kawałek cukinii
-garść świeżego szpinaku
-1 mozarella
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto. Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 349,6 kcal
Tłuszcz: 24,4g
Białko: 10,2g
Węglowodany: 21,8g
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Super, z ciasta francuskiego można szybko wyczarować coś smacznego :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja 😃
OdpowiedzUsuńMam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Czekało na jakiś pomysł. Juz wiem co zrobię ❤
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie - uniwersalne i tyle można z niego zrobić :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie! Prezentuje się niezwykle smakowicie <3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybka pizzę!
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie zamieniam na ciasto filo i mogę jeść:D
OdpowiedzUsuńPizze mogę zawsze i każdą, a ta jest bardzo ciekawa:)
OdpowiedzUsuńPycha propozycja :-)
OdpowiedzUsuńTakie połączenia uwielbiam! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie ekspresowe danie!
OdpowiedzUsuńCzujemy, że bardzo by nam taka a'la pizza smakowała :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smaczny minimalizm. Ja zazwyczaj takie tarty podaję z jakąś lekką sałatką, np. na bazie rukoli.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam taką francuską pizze, zielona świetnie się prezentuje :
OdpowiedzUsuńsuper przepis - szybko i efektownie :) zamierzam też taką upiec :)
OdpowiedzUsuńO matkoooo ta pizza wygląda świetnie! Zielone pesto musi być pysznie. Dziękuję za ten przepis - na pewno skorzystam, bo niedługo mam urodziny i zapraszam gości :)
OdpowiedzUsuń