Lekkostrawne ciasto na bazie jogurtu. Wyglądem przypomina sernik, ale.. sera w nim brak. Za to jest równie pyszne.
Składniki
Ciasto
-5 żółtek
-kostka margaryny
-3 szkl. mąki
-pół szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
-1 kg jogurtu brzoskwiniowego
-pół szklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-5 białek
-20 dag wiórek kokosowych
-budyń śmietankowy
Przygotowanie
Wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część schłodzić.
Jogurt połączyć z budyniem, cukrem i proszkiem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć. Połowę ciasta ułożyć w formie, wylać masę. Na wierzch zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Piec godzinę w temp. 160st.
Źródło: 'Chwila dla Ciebie' z moimi małymi zmianami
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
A jakiej wielkości jest ta blaszka? Mam ochotę je upiec tylko zastanawiam się w jakiej foremce ;)
OdpowiedzUsuńdobre pytanie...:D taka normalna duża. aż zmierzę jak wrócę do domu
Usuńna to ciasto mam ochotę już od dawna, po maturach na pewno je przyrządzę;)
OdpowiedzUsuńps: a czy nie zjadłaś przypadkiem lietrki T?:)
oczywiście, że brakuje T :) dzięki za info :)
UsuńGenialne ciacho-zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJeszcze go nie robiłam,a kusiło mnie juz wszędzie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Ale fajne ciacho. i jaka zabawna nazwa;)
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie budyniu, jogurt łączymy z budyniem ale w proszku ? Blaszka jakich wymiarów być powinna ?
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda apetycznie, zwłaszcza wierzch, jogurt brzoskwiniowy i wiórki kokosowe - muszę to zapisać. :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam potwierdzam jest pyszne, a najlepsze ze kazdy mysli ze to sernik:)
OdpowiedzUsuńświetna nazwa i ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń