Miałam ostatnio okazję poczuć się jak dziecko. Ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Mianowicie...przytrafiło mi się wspólne pieczenie obwarzanków. Przyznam, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłyśmy coś wspólnie w kuchni. A tu na dodatek smaki z dzieciństwa...Obwarzanki z sera smażone na głębokim tłuszczu według starego przepisu z małej pożółkłej karteczki...
Składniki
-0,5 kg sera białego
-0,5 margaryny
-3 jajka
-szczypta soli
-łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
-mąka (ile się wgniecie - ok. 2,5-3 szklanki)
Przygotowanie
Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować. Szklanką i kieliszkiem wycinać obwarzanki. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu. Odsączyć. Ostygnięte posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże ;-)
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
uwielbiam je choc u mnie piecze sie je bez sera ale tez sa pycha :) mama zawsze je piekla jak bylam mala :)
OdpowiedzUsuńsłodkie pyszności.
OdpowiedzUsuńJakie świetne te obwarzanki! :)
OdpowiedzUsuńoj schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńporywam.
OdpowiedzUsuńze trzy od razu!
dostałam ślinotoku!:)
OdpowiedzUsuńJa też się ośliniłam...i parę innych rzeczy w okół mnie również... :}
OdpowiedzUsuńWspaniały smak dzieciństwa! Chyba dziś zrobię mojej córce :-)
OdpowiedzUsuń