Nie jestem zwolenniczką jednostronnych diet. W ogóle podchodzę do nich z dużą dawką 'nie'. Jednak czytając ostatnio artykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało. Między innymi poniższe placuszki - świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą gościć u mnie zdecydowanie częściej.
Składniki
-puszka tuńczyka sałatkowego w sosie własnym
-200g chudego twarogu
-2 jajka
-2 łyżki otrąb owsianych
-1 łyżka otrąb pszennych
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-pieprz
-kilka gałązek bazylii lub natki
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu, wyrobić na masę. Odsączyć tuńczyka. Dodać do sera. wsypać otręby, proszek do pieczenia, posiekaną bazylię. Oprószyć pieprzem i wymieszać. Białka ubić z solą. Dodać pianę do masy, wymieszać. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką porcje ciasta (zostawiając odstępy 3-4cm). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.
Źródło: 'Przyjaciółka'
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Nigdy takich nie jadłam. Trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! Placuszki na slodko pojawiaja sie u mnie dosc czesto, wiec czemu nie sprobowac tych wytrawnych? :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na pewno wypróbuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńooo nie jadłam takich placuszków nigdy, a tak lubię tuńczyka :) muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuń