Składniki
-80 g masła
-220 g wiśni ze słoika
-250 g mąki (użyłam 200g)
-80 g płatków owsianych górskich (użyłam 130g)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-2 jajka
-120 g cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-220 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
-cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z płatkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą, solą. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z cukrem, ekstraktem, roztopionym masłem. Stopniowo dodwać jogurt i całość mieszać, następnie dodać wiśnie. Wsypać suche składniki, mieszać łyżką do połączenia w jednolitą masę.
Przełożyć masę do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Ciasto powinno wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.
podmienię wiśnie na maliny, bo próbuję pozbyć się ich nadmiaru z zamrażarki ;)
OdpowiedzUsuńO super! Dawno nie jadłam muffin. Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń:)
Na pewno są przepyszne!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńSuperowski! :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie. ja dodam czekoladę - bo uwielbiam połączenie wiśni i czekolady
OdpowiedzUsuń