Znów raz jestem, raz mnie dłużej nie ma... Urwanie głowy robi swoje. Gdzieś pomiędzy bieganiem do pracy a innymi obowiązkami i sprawami, stosuję odżywiająco-wzmacniającą kurację. Muszę doprowadzić się do porządku na wiosnę... Zapraszam więc na zdrową zupę z awokado ;-)
Składniki (1 porcja)
-1 dojrzałe awokado
-bulion (może być z kostki)
-150 ml wody
-pół małej cebuli
-łyżeczka oleju słonecznikowego lub szafranowego
-szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać. Dusić na oleju na małym ogniu ok. 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i zmiksować z bulionem, wodą i cebulą. zupa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest nieco gęstsza można dodać wody. Przelać zupę do garnka i podgrzewać 3 minuty. Doprawić do smaku i podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.
Zupę należy podawać od razu po przygotowaniu, inaczej straci swój piękny kolor ;-)
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Bardzo oryginalny przepis - zapisuję, nie mogę się doczekać, aż go przetestuję:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO! Zupa z awokado to dla mnie, awokadożercy, coś nowego :D Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńO, ciekawa zupa. Nie jadłam nigdy zupy z awokado. Samo awokado smakowało mi najbardziej na słodko:)
OdpowiedzUsuńMuszę ugotowac!
OdpowiedzUsuńw planach mam jeszcze fajną zupęę krem z awokado z kurczakiem :)
Usuńwłasnie wysyłam ten przepis do niemiec bardzo smaczne oby tak dalej ; *
OdpowiedzUsuńŻeby nie straciło koloru można dodać soku z połowy limonki, ewentualnie cytryny. I nadaje jeszcze ciekawszy smak.
OdpowiedzUsuń