Gdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem.
W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :)
Składniki
-2 duże gęste jogurty naturalne
-2 budynie śmietankowe
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szklanka cukru
-5 jajek
-pół szklanki oleju
-op. okrągłych biszkoptów
-puszka brzoskwiń
-cukier puder do posypania
Przygotowanie
Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny w 180st. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Mniam, wygląda smakowicie ten serniczek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niedzielnie słonecznie.
Mniam Mniam Mniam:)))Nie mogę tu zaglądac bo moje slinianki wariują!!!:)
OdpowiedzUsuńmniam! robię bardzo podobny, tak zwany sernik śniadaniowy :)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś smaka tym sernikiem.Wygląda wspaniale;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No wlasnie, gdyby tylko 'ciasta dietetyczne' mogly naprawde istniec ;) A w razie czego, cukier (zamiast slodzika) lepiej zastapic czyms naturalnym, np. syropem z agawy, ksylitolem czy stewia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
kiedyś robiłam podobny "sernik bez sera",ale w wersji bez brzoskwiń. Z chęcią wykorzystam Twój przepis następnym razem :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się nad taki sernikiem bez sera. Twój wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńtez go dziś piekłam ;) przepis mam z innej strony.
OdpowiedzUsuńoooo, mozna wiedziec jakiej? nie spotkalam go wczesniej :O
Usuńciasto wygląda przecudnie xD
OdpowiedzUsuńale nigdy nie wpadłabym na to by cukier do ciasta zastąpić słodzikiem
jutro piekę; może tylko bez brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńMam pytanie .. Po ile g ma miec jogurt ? Dzisiaj zrobilam to ciasto i niestety wielka klapa przypuszczam ze dalam za duzo jogurtu :/ jadlam to ciasto juz u kolerzanki i jej pieknie wyszlo a mi w srodku wcale sie nie upieklo no moze troszkie .. Wyszedl z tego cieply budyn :P
OdpowiedzUsuńcudnie i naprawde smakuje jak prawdziwy sernik
OdpowiedzUsuń