niedziela, 4 marca 2012

A'la sernik

Gdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem.

W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :)


Składniki
-2 duże gęste jogurty naturalne
-2 budynie śmietankowe
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szklanka cukru
-5 jajek
-pół szklanki oleju
-op. okrągłych biszkoptów
-puszka brzoskwiń
-cukier puder do posypania

Przygotowanie
Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny w 180st. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego ;-)

14 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda smakowicie ten serniczek:)
    Pozdrawiam niedzielnie słonecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam Mniam Mniam:)))Nie mogę tu zaglądac bo moje slinianki wariują!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! robię bardzo podobny, tak zwany sernik śniadaniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ narobiłaś smaka tym sernikiem.Wygląda wspaniale;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No wlasnie, gdyby tylko 'ciasta dietetyczne' mogly naprawde istniec ;) A w razie czego, cukier (zamiast slodzika) lepiej zastapic czyms naturalnym, np. syropem z agawy, ksylitolem czy stewia.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś robiłam podobny "sernik bez sera",ale w wersji bez brzoskwiń. Z chęcią wykorzystam Twój przepis następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zastanawiałam się nad taki sernikiem bez sera. Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tez go dziś piekłam ;) przepis mam z innej strony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo, mozna wiedziec jakiej? nie spotkalam go wczesniej :O

      Usuń
  9. ciasto wygląda przecudnie xD
    ale nigdy nie wpadłabym na to by cukier do ciasta zastąpić słodzikiem

    OdpowiedzUsuń
  10. jutro piekę; może tylko bez brzoskwiń?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie .. Po ile g ma miec jogurt ? Dzisiaj zrobilam to ciasto i niestety wielka klapa przypuszczam ze dalam za duzo jogurtu :/ jadlam to ciasto juz u kolerzanki i jej pieknie wyszlo a mi w srodku wcale sie nie upieklo no moze troszkie .. Wyszedl z tego cieply budyn :P

    OdpowiedzUsuń
  12. cudnie i naprawde smakuje jak prawdziwy sernik

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...