czwartek, 18 czerwca 2020

Pasta z czerwonej soczewicy z papryką i sardynkami

Aromatyczna pasta kanapkowa z soczewicą i warzywami wraz z dodatkiem sardynek w oleju stanowi pełnowartościowy i pyszny dodatek do świeżego pieczywa, krakersów, czy grzanek. 

Składniki (4 porcje)
-cebula
-czerwona papryka
-marchew
-dojrzały pomidor
-150 g czerwonej soczewicy
-2 puszki sardynek w oleju 
-liść laurowy
-sól, pieprz
-1 łyżka oliwy z oliwek
-pestki z dyni do podania

Przygotowanie
Pestki z dyni uprażyć na suchecj patelni.
Cebulę i paprykę umyć, obrać, pokroić. Na patelnię z grubym dnem wlać olej z sardynek i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Na takiej mieszance zeszklić cebulę, dodać przygotowaną paprykę i smażyć około 3 minut. 
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić. Dodać do warzyw na patelni razem z soczewicą i listkiem laurowym. Podlać wodą. Dusić na małym ogniu ok 15-20 minut. W razie potrzeby można dodać trochę wody. 
Patelnię zdjąć z palnika. Jeżeli jest taka potrzeba - można delikatnie odsączyć. Ostudzić. Dodać sardynki. Zblendować. Wedle uznania doprawić solą i pieprzem. Podawać w miseczce posypaną prażonymi pestkami.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 316,6 kcal
Tłuszcz: 10,7g
Białko: 23,7g
Węglowodany: 28,6g





Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...