wtorek, 23 czerwca 2020

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chyba nie znam osoby, która nie lubi świeżej, zarumienionej z wierzchu, a puszystej w środku chałki. Sama w sobie wychodzi mało słodka, za to dodatek dużej ilości słodkiej kruszonki przyjemnie równoważy wrażenie. Świetnie sprawdza się z kubkiem mleka lub posmarowana masłem i dżemem, czy z plasterkiem żółtego sera. A w jaki sposób Wy lubicie jeść chałkę?

Składniki (2 chałki - ok. 10 porcji)
-500 g mąki pszennej
-1 szkl ciepłego mleka 1,5%
-90 g masła
-9 g drożdży instant
-100 g cukru
-szczypta soli

na kruszonkę
-100 g mąki pszennej
-60 g zimnego masła
-60 g cukru

Przygotowanie
W misce umieścić mąkę, cukier, sól i drożdże i wymieszać łyżką. Dodać letnie mleko, roztopione i przestudzone. Zagnieść elastyczne ciasto. Można także użyć miksera z końcówką do drożdżowego ciasta (hak) i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski. Podzielić na 2 części. Każdą z tych dwóch części podzielić na 4 - uformować paski i upleść chałkę. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by podrosły.
Przygotować kruszonkę. Ziemne masło umieścić w miseczce. Dodać cukier i mąkę. Składniki rozcierać ze sobą palcami aż do uzyskania jednorodnej masy naa kruszonkę.
Wyrośnięte chałki posmarować lekko letnim mlekiem. Obficie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 382,8 kcal
Tłuszcz: 13,3g
Białko: 6,9g
Węglowodany: 58,9g


Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Pysznie :) chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, moja babcia w każdą niedzielę piekła chałkę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna :-) uwielbiam drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń

Jajka faszerowane z pieczarkami

 Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy n...