poniedziałek, 18 maja 2020

Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa

Kolejny sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką.

Składniki (4 porcje)
-1 polędwiczka wieprzowa
-1/4 musztardy Dijon
-2 łyżki miodu
-4 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
-2 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, umięscić w miseczce, dodać musztardę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Polędwiczkę umyć. Na patelni rozpuścić masło. Obsmażyć lekko polędwiczkę z każdej strony.
Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu polewając powstającym sosem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego ;-)

4 komentarze:

  1. Wygląda super, chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, marzy mi się taki obiad na dzisiejszy obiad :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu pysznie :) jeszcze nie zdążyłam zrobić polędwiczki z poprzedniego przepisu, a tu już nowa wersja równie apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba się uzależniliśmy od polędwiczki :D :D :D Jeszcze tyyle pomysłów! Wczoraj była z jalapeno, także niedługo zapraszam po następną :D

      Usuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...