Lubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem? Te ciasteczka są właśnie dla Ciebie :-) Małe niepozorne 'gniotki' nie dość, że kryją w sobie bardzo ciekawy smak, to są zdrowsze niż klasyczne z mąki pszennej.
Do przygotowania ich użyłam gotowego masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika), co pozwoliło mi uniknąć dodawania cukru. Ale uprzedzam - produkt ten jest tak smaczny, że ciężko oprzeć się od wyjadania łyżeczką ze słoika! :-)
Składniki
-20 dag mąki gryczanej
-10 dag mąki pszennej
-2 jajka
-cukier waniliowy
-185g masła sezamowego słodzonego agawą (1 słoiczek)
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-mielone orzechy lub/i małe rodzynki (ja użyłam posiekanych podprażonych orzeszków arachidowych)
-opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie
Masło sezamowe utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Ucierając wbijać po jajku. Masę wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia, orzechami (i/lub rodzynkami). Wyrobić mikserem, schładzać 30 minut.
Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Można obtoczyć w sezamie. Piec na blasze wyłożonej pergaminem przez ok 15 minut w temp. 180st. Ostudzone można porypać cukrem pudrem.
Smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Idealne ciasteczka dla mnie!
OdpowiedzUsuńI urocze.
Pozdrawiam.
No proszę, o maśle sezamowym nie słyszałam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńZuza, otwierasz mi oczy na nowe smaki:). Będę wypatrywać tego masła:)
OdpowiedzUsuńmm.. bardzo lubię smak gryczanej mąki szkoda, że współdomownicy już nie są tak entuzjastycznie do niej nastawieni :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
"Lubisz mało słodkie ciasteczka? Z delikatnym orzechowym i sezamowym posmakiem?" oj są zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjeśli wpadnie mi w ręce masło sezamowe, chętnie wypróbuję
Dobre te ciastka? piszesz, że są "gniotkami", jeśli tak, to się nie skuszę. Wyglądają na bardzo delikatne i kruche...
OdpowiedzUsuń