środa, 5 grudnia 2012

Wątróbka pieczona z jabłkami i cebulą

O ile fanem wątróbki nie jestem, tak wersja z tego przepisu bardzo przypadła mi do gustu. Smak jabłek przygasza posmak wątróbki, który zawsze mi przeszkadzał. Bardzo miła odmiana. 

Składniki
-0,5 kg wątróbki (ja używam drobiowej)
-2 kwaśne jabłka
-2 cebule
-ok. 3 łyżki mąki
-2 łyżki masła
-majeranek
-sól, pieprz
-olej

Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, umyć. W przypadku wieprzowej zalać ją mlekiem i pozostawić na ok 2 godziny. Przy drobiowej nie jest to konieczne. Osuszyć, pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć kawałki wątróbki ze wszystkich stron. Osączyć i posypać majerankiem.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić, pokroić na półplasterki. Łyżkę masła stopić na patelni, podsmażyć jabłka. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, zeszklić na tłuszczu po smażeniu jabłek.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem. Rzędami ułożyć wątróbkę, cebulę i jabłka. Piec 30 minut w temp. ok. 175 st. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem (chociaż dla mnie jest idealna bez przyprawiania :-)), opcjonalnie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: Chwila dla Ciebie

Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. Ale pięknie wygląda :) Musi być naprawdę smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio mam taką ochotę na wątróbkę!
    ekstra to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam wątróbki, ale wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, ale ciekawie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię wątróbkę. Robię z cebulką i jabłkiem właśnie, bardzo nam taka smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wątróbka rulez! :) Ja ją tak uwielbiam, że robię zwykle samą lub tylko z cebulką :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za wątróbką, ale wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Całe wieki nie jadłam wątróbki, chyba trzeba sobie przypomnieć jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wątróbka, to jedno z tych dań, na których myśl przechodzą mnie ciarki, naprawdę. Nie jestem w stanie spróbować wątróbki, nawet tak genialnie przygotowanej, jak Twoja :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię, oj zjadłabym nawet dziś tę wątróbeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam wątróbkę z jabłkiem - jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedny słowem PYCHA !!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. A pieczonej wątróbki jeszcze nie jadłem. Spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...