Składniki (4 porcje)
-8 podudzi lub
4 ćwiartki z kurczaka
-2-3 ząbki
czosnku
-4-5 cm
kawałek imbiru
-5-6 łyżek
soku z cytryny
-4 łyżki
jasnego miodu
-4 łyżki
oliwy
-3 łyżki
majeranku
-sól morska
gruboziarnista
-pieprz
czarny
Przygotowanie
Elementy kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 529,5 kcal
Tłuszcz: 37,7g
Białko: 25,9g
Węglowodany: 19,7g
Elementy kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 529,5 kcal
Tłuszcz: 37,7g
Białko: 25,9g
Węglowodany: 19,7g
Smacznego!
konkretny obiad :) bardzo fajny pomysł na marynatę ;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna cwiarteczka :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takiego kurczaka i potwierdzam, że jest pyszny!
OdpowiedzUsuńSłodkie+wytrawne, też lubię tę parę.
OdpowiedzUsuńRobiłam w miodzie ale bez imbiru, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre..
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) pamiętam, że jeszcze jak zdarzało mi się jadać mięso wersja z miodem jakoś nigdy mi nie zasmakowała, ale ostatnio widzę modę na coraz śmielsze łączenie smaków, mięs z owocami, przyprawami stricte cukierniczymi itd. :) warto eksperymentować!
OdpowiedzUsuńdla mnie kurczak musi być aromatyczny i obowiązkowo z chrupiącą skórką ;)
OdpowiedzUsuńWpadłam życzyc wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na Nowy Rok i udanej nocy Sylwestrowej! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń