poniedziałek, 7 stycznia 2013

Paszteciki krucho-drożdżowe

Przepisów na paszteciki przetestowałam już sporo. Ten jest najlepszy na jaki trafiłam. Może to dlatego, że dostałam go od... mamy? :-) Paszteciki z tego przepisu smakują idealnie zarówno z farszem mięsnym, jak i bezmięsnym.

Składniki
-500 g mąki
-2 jajka
-1 żółtko
-2 łyżki śmietany
-200 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-20 g drożdży
-szczypta soli

Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Do mąki dodać jajka, żółtko, rozpuszczone drożdże, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło. Wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części, rozwałkować, podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 4x7cm. Nałożyć farsz i zwijać, posklejać i posmarować jajkiem. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180st. do zarumienienia.

Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie wytrawne wypieki ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to nazwałabym je raczej paluchami :) A przepis prosty, wydaje mi się właśnie, że taki bardzo uniwersalny. Gdyby tak np. zrobić nadzienie z mielonych orzechów i karmelu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Juz zanotowałam i chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie spodobal sie przepis i blog ... trafilam tu szukajac przepisu na wlasnie paszteciki :) teraz "pojede" poczytac twoj blog ...pozdrawiam cieplutko / maugosha

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak! Mamine paszteciki zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja jak narazie szukam swojego idealnego przepisu. Twój zapiszę może to bedzie własnie ten

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...