Potrzebuję odmiany od tradycyjnych dżemów. Może... arbuz i cytryna?
Składniki
-1 kg arbuza
-50 dag cukru
-sok wyciśnięty z 6 cytryn
- żelfix 1:1
Przygotowanie
Arbuz pokroić na kawałki, miąższ wydrążyć, dokładnie usunąć pestki, pokroić w niedużą kostkę. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do rondla, wlać sok cytrynowy, wsypać cukier. Mieszając, gotować 5 minut. Przełożyć do słoików, zamknąć.
Z porcji powinny wyjść ok 3 słoiczki po 250ml.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
bardzo oryginalna ta marmoladka
OdpowiedzUsuńcudowne smaki połączyłaś. bardzo jestem ciekawa efektu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna marmoladka, podłapię pomysł, bo grzechu wart!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Olcik
Bardzie ciekawey pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Jak dla mnie bomba!:-)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysl na marmoladke! z arbuza jeszcze nie jadlam, ale sprobuje bo mnie ciekawi.
OdpowiedzUsuńa jak smakuje? może i ja zrobię coś na wzór bo to super idea xD
OdpowiedzUsuńViridianko, przyznam bez bicia jeszcze nie próbowałam (pomijając oblizanie gorącej łyżki xD), a że mam narazie tylko 3 słoiczki, to szkoda mi zaczynac ;) Na gorąco była ani nie za słodka ani za kwaśna, ciekawy smak :) Sama jestem ciekawa jak smakuje już po ostudzeniu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo orginalnie:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! już mam ochotę na odrobinę :)
OdpowiedzUsuńArbuzowa to widze pierwszy raz. Z checia bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńsuper dżemik wykombinowałaś:) bardzo lubię arbuza:]
OdpowiedzUsuńsmak na pewno jest niesamowity, to bardzo oryginalne wykorzystanie arbuza:)
OdpowiedzUsuńto próbuj koniecznie i daj znać, jak smakuje. bo brzmi bardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuńCiekawe jak moze smakować taka kaofiturka, chyba zrobię, żeby się przekonać, bo za arbuzem przepadam:)
OdpowiedzUsuńHa! Arbuzowej to jeszcze nie jadlam :D
OdpowiedzUsuńarbuzowa super szkoda że tak późno zobaczyłam ten przepis
OdpowiedzUsuńCzy ta marmolada to tylko ten pełen soku miąższ - bo ja widziałem -jadłem ale taki dżem -konfiturę ale bardziej ze skórek arbuza -nie pamiętam czy same zielone czy białe części po obraniu - Ale smak dobry - można się zajadać -Miłych chwil życzę -spokojnej szczęśliwej nocy -Andrzej
OdpowiedzUsuń