Krzaczek aż uginał się pod ciężarem kiści, a ja nie miałam pomysłu, co zrobić z białymi porzeczkami. Aż do czasu. Do czasu, kiedy Dorota opublikowała swoje Crumble z agrestem. Genialny sposób na wykorzystanie owoców. A kruszonka z przepisu jest wyśmienita. Również polecam je z waniliowymi lub śmietankowymi lodami.
Składniki
-ok 80 dag białych porzeczek + 150g cukru (dodałam również wanilinowy, tak, aby łączna waga z białym wyszła 150g)
- 120 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 80 g mąki razowej
- 50 g płatków owsianych
- 120 g cukru
Przygotowanie
Formę wysmarować masłem, wsypać porzeczki wymieszane z cukrem.
Z masła, mąki, płatków i cukru wyrobić kruszonkę. Przykryć nią owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące, ale na zimno smakuje równie wyśmienicie.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Mniam, owsiana kruszonka jest genialna, też ostatnio robiłam, co prawda inną, ale na pewno Twoja też jest pyszna!
OdpowiedzUsuńpycha! porzeczki i kruszonka, mniam...
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pyszny i szybki deser :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany. Na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńbiełe porzeczki na razie nie są osiągalne... ale długo na krzaczku miejsca by nie zagrzały...
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja!
Chciałabym Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety kuchenne i kosz smakowitości :) Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://gotowaniecieszy.blox.pl/html
Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
uwielbiam kwaśne porzeczki i słodką kruszonkę
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie:)Przepis zachowam na kolejne zbiory porzeczek.
OdpowiedzUsuń