sobota, 1 czerwca 2019

Detoksykujący zielony koktajl z nasionami chia

Pyszny, delikatny w smaku z wybijającą się nutą ananasa.

Składniki (2 porcje)
-2 duże garście świeżego szpinaku
-1 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa
-1 banan
-1 łyżka nasion chia
-1 szkl. mleka migdałowego

Przygotowanie
Ananas włożyć na pół godziny do zamrażarki. W blenderze umieścic pozostałe składniki. Dodać zmrożony ananas. Całość z blendować i podawać świeże.

Smecznego ;-)

Przepis bierze udział a akcji:


Orzeźwiające desery, koktajle i napoje

wtorek, 28 maja 2019

Wątróbka z pomarańczami i suszoną żurawiną w pomarańczowo-miodowym sosie

Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dodatkiem owoców do mięs i podrobów. Wraz z poszukiwaniem sposobu na wykorzystanie nadmiaru zakupionych pomarańczy postanowiłam połączyć je z wątróbką. Słodko-korzenno-miodowy zapach to jeden z moich ulubionych, więc z przyjemniością podjęłam się prób. Efekt okazał się wyśmienity. Chuda krucha wątróbka w połączeniu z gęstym sosem o konsystencji prawie syropu to coś wspaniałego. Polecam podawać z dodatkiem mlecznej bułeczki, lekko słodkich pszennych grzanek/tostów lub ziemniaczanego purre.

Składniki (3 porcje)
-500 g ulubionej wątróbki (u mnie jagnięca)
-2 świeże pomarańcze
-100 ml soku pomarańczowego
-2 garści suszonej żurawiny
-3 łyżki miodu
-1 mała cebula
-2 łyżki oleju
-imbir, cynamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
Wątrobkę umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni z grubszym dnem rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać wątróbkę i razem usmażyć.
Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić w plasterki (razem ze skórką). Wraz z żurawiną i sokiem dodać do wątróbki. Zmniejszyć moc palnika i dusić około 10 minut.
Po tym czasie dodać miód i przyprawy korzenne. całosć dokładnie wymieszać i dusić do zredukowania płynu. sos powinien mieć konsystencję syropu. Podawać na ciepło



Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji:

Sposób na wątróbkę

piątek, 24 maja 2019

Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi i migdałami

Zaczynają się upały, lato, więc wracam do łask koktajli, smooothie i innych "mixów". Wysokie temperatury zawsze zmniejszają mój apetyt, a kilka odpowiednich dodatków pozawala stworzyć coś na zimno z mnóstwem wartości odżywczych. Dzisiaj korzystam z sezonu truskawkowego :) 

Składniki (2 porcje)
-1 szkl. pokrojonych truskawek
-1 banan
-garść migdałów
-1/2 szkl. płatków owsianych
-240g jogurtu greckiego lub waniliowego
-1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie
Banan obrać i włożyć na 30 minut do lodówki. W blenderze umieścić pozostałe składniki i mrożony banan. Całość zmiksować na gładką masę. Podawać na zimno ozdobiony świeżymi owocami.



Smacznego ;-)

niedziela, 19 maja 2019

Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą

O mojej słabości do wątróbki, każdy już chyba wie ;) Ostatnio mam na jej wykrozystanie coraz więcej pomysłów. Sezon truskawkowy się już zaczął, w związku z czym zapraszam do spróbowania połączenia tych dwój składników. Danie może stanowić prostą przystawkę na ciepło, jak i podając np. z grzankami lub kluskami może być z powodzeniem serwowane jako drugie danie.
Swoje potrawy najczęściej przygotowuję z wątróbki jagnięcej lub cielęcej, ale bez żadnego problemu w ten sposób można takze przygotować drobiową czy wieprzową.

Składniki (4 porcje)
-600 g wątróbki (u mnie jagnięca)
-400 g truskawek
-2 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki cukru
-50 ml wody
-rukola
-opcjonalnie: sól i pieprz

Przygotowanie
Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kawałki wątróbki. Dodać plasterki truskawek i całość deliaktnie przesmażyć.
Zmniejszyć moc palnika, wsypać cukier. Chwilę przesmażyć mieszając wszystkie składniki. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do częściowego odparowania (razem z cukrem i sokiem z truskawek powinien powstać gęsty syrop).
Podawać na ciepło na rukoli.



Smacznego ;-)

Przepis bierze udział w akcji:

Sposób na wątróbkę

czwartek, 9 maja 2019

Sposób na wątróbkę - zaproszenie do akcji kulinarnej

Wątróbka, jak i inne podroby zdaje się być bardzo niedocenianym składnikiem w naszej kuchni. Niektórym kojarzy się z dzieciństwem, jedni szczerze ją nienawidzą, inni zaś uwielbiają. Dobrze przyprawiona, dobrze przygotowana potrafi być rozkoszą dla podniebienia... Dajmy się ponieść wyobraźni i podzielmy pomysłami na ten wartościowy element.
Z przyjemnością zapraszam Was do trzciej już edycji akcji. mam nadzieję, że wspólnie uda nam się stworzyć zbiór wspaniałych inspiracji.
Podsumowanie drugiej edycji akcji jest nadal dostępne, więc zapraszam do krozystania ze zbioru świetnych inspiracji:
Edycja 2


czwartek, 2 maja 2019

Babka z białek z rodzynkami

Chociaż tegoroczne Święta Wielkanocne były u nas przepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy.

Składniki (16 porcji)
-3 szkl. mąki pszennej
-1 szkl. cukru
-6 białek
-0,5 szkl. letniego mleka
-100 g rodzynek
-150 ml oleju*
-cukier wanilinowy
-szczypta soli
-tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
-ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)**

*olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny
**swoją polewę zrobiłam rozpuszczająć 2 tabliczki mlecznej czekolady z 50ml mleka

Przygotowanie
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę.
Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st.
Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania.







Smacznego ;-)


wtorek, 23 kwietnia 2019

Jajka smażone w skorupkach

U mnie jak zawsze - świąteczne przepisy oczywiście po świetach. Nie wiem czy kiedykolwiek się zmobilizuję by dodawać tego typu sezonowe inspiracje przed... 
W każdym razie w tym roku zagośćił u nas jajka przygotowane jak w moim rodzinnym. Ot, takie miłe wspomnienie. Nie jadłam ich od lat.  A co było moim zaskoczeniem - mój Luby w ogóle nie próbował jajek w takiej formie. na tyle zrobiły furorę, ze prawdopodobnie będą się pojwiać z różnym wypełnieniem.

Składniki (4 porcje)
-8 jaj
-pęczek szczypiorku albo koperku
-4 łyżki masła
-bułka tarta
-sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostrym nożem przekroić je delikatnie na pół, uważając by skorupki nie popekały. Białka i żółtka przełożyć do miski, rozgnieść lub rozdrobnić.
Szczypiorek lub koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do jajek razem z dwoma łyżkami miękkiego masła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymeiszać.
Tak powstałą masą napełnić połówki skorupek. Wierzch "zapanierować" bułką tartą. Smażyć na roztopionym maśle. Podawać na ciepło.



Smacznego ;-)

poniedziałek, 11 marca 2019

Indyk w sosie cukiniowo-porowym

Sos powstał w wyniku robienia porządków w lodówce i okazał się pyszny. Lekko kremowy przyjemnie komponuje się z mięsem drobiowym. Równie dobrze poza indykiem można przygotować w ten sposób np. kurczaka. 

Składniki (4 porcje)
-500 g mięsa z indyka
-mała cukinia
-100 g pora
-pół cebuli lub 1 mała
-2 trójkąciki serka topionego (ok. 50g)
-100 ml śmietanki kremówki
-ząbek czosnku
-500 ml bulionu
-1 łyżka mąki
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz
-2 łyżki oleju

Przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać bulionem, dodać mięso, listek laurowy i ziele angielskie.
Cukinię i por obrać, pokroić w kawałki. Dodać do garnka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Wyjąć mięso, listek i ziele angielskie. Całość zblendować. Włożyć mięso z powrotem. Dodać pokrojone serki i śmietanę. Podgotować do rozpuszczenia, mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.



Smacznego :-)

niedziela, 17 lutego 2019

Ankieta na facebooku i mała wyprzedaż

Na początku chciałabym zaprosić Was do wyrażenia swojego zdania w ankiecie na facebooku dotyczącej tematów artykułów, które zaczną się pojawiać na blogu.

We wtorek lecę na kilka dni do Polski, więc na allegro trwa wielka wyprzedaż, nie tylko ręcznie wykonanej biżuterii :) Zapraszam serdecznie!


poniedziałek, 4 lutego 2019

Boczniaki w oleju z żurawiną i cebulą (a'la wegańskie "śledzie")

Boczniaki to jedna z moich słabości. Powszechnie dostępne, niedrogie i do tego pyszne. Całe szczęście poza daniami na ciepło, jak np. kotlety czy "flaczki" świetnie nadają się także do przekąsek na zimno. Dzisiaj proponuję przygotowane w oleju jak śledzie. Świetnie pasują na kolację czy jako przystawka na przyjęciu.

Składniki (3 porcje)
-400 g boczniaków
-cebula
-2 garści suszonej żurawiny
-olej rzepakowy
-sól, pieprz

Przygotowanie
Boczniaki umyć i ugotować na parze. Ostudzić i pokroić w kawałki lub paseczki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
W słoiczku układać warstwami kawałki boczniaków, cebulę i żurawinę, przyprawiając każdą warstwę i polewając olejem. Wstawić do lodówki.







Smacznego ;-)

sobota, 26 stycznia 2019

Schaboburger

Dzisiaj wpis z przymrużeniem oka, czyli jak to facet wymyślił sobie obiad. Ale czego się nie robi dla ukochanej połówki? Tak więc spełniłam tę zachciankę i... jestem zaskoczona efektem smakowym. Chociaż danie do niskokalorycznych i łatwostrawnych nie należy, warto spróbować ;)

Składniki (2 porcje)
-4 plastry schabu
-250 g mielonego mięsa wołowego
-2 jajka
-pół małej cebulki
-bułka tarta
-mąka do panierowania
-4 liście sałaty
-4 plasterki sera żółtego
-suszona cebula
-2 ogórki konserwowe
-2 łyżki majonezu
-łyżka keczupu
-kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri
-1 łyżeczka sosu worchester
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie
Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery.
Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco.
w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć.
Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy, sos, suszoną cebulkę, plasterki ogórka konserwowego, ser, burger, ser, ogórek, suszoną cebulkę, sos i drugi kotlet schabowy. Tak samo postąpić z drugą porcją.


Smacznego ;-)

Przepis dodaję do akcji "Domowy fastfood"

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...