niedziela, 12 kwietnia 2020

Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym)

Dziś szybko i prosto. Polecam tajski sos orzechowy, który świetnie sprawdza się do bowli, sałatek czy do maczania świeżych warzyw. 
Konsystencję można uzyskać wedle uznania - polecma rzadszy do polania, a gęsty i ciągnący jako dip.

Składniki
-3/4 szkl. kremowego masła orzechowego
-1/4 szkl. octu ryżowego
-1/3 szkl. sosu sojowego
-3 łyżeczki miodu
-1,5 łyżeczki świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suchego
-1-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki płatków chili
-3-4 łyżeczki wody lub mleczka kokosowego

Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć blenderem. Jeżeli sos wychodzi sa gęsty, można dodać więcej wody/mleczka kokosowego.

Smacznego ;-)

1 komentarz:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...