środa, 8 kwietnia 2020

Penne di montagna

Makaronowego szaleństwa ciąg dalszy. Dziś ledwie kilkuskadnikowa włoska propozycja, ale za to intensywna i charakterystyczna w smaku. 

Składniki (4 porcje)
-400 g makaronu penne
-150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
-1 cebula
-150 g sera gorgonzola
-20 ml koniaku
-łyżka oliwy z oliwek
-świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni lub w rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać boczek i koniak i poddusić aż alkohol odparuje. Dodać starty ser gorgonzola i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i dusić do rozspuszczenia się sera. Doprawić pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Dokładnie wymieszać. 
Podawać przyzdobiony kawałkami gorgonzoli lub natką pietruszki.

Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...