sobota, 10 marca 2018

Pilaw z grzybami leśnymi

Pilaw to pyszna i pachnąca propozycja na rodzinny obiad. Pełny warzyw i grzybów leśnych stanowi syty i zdrowy posiłek. Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów mrożonych lub suszonych.

Składniki (4 porcje)
-500 g mieszanych grzybów leśnych
-200 g ryżu
-1 duża marchew
-1 mała pietruszka
-2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych
-1 duża cebula
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka sosu sojowego
-sól, pierz
-natka pietruszki

Przygotowanie
Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić grzyby, przesmażyć i odparować. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do grzybów. Całość dusić do miękkości.
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Warzywa dodać do grzybów z cebulą i dusić jeszcze kilka minut.
Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z grzybami i warzywami. Dorpawić solą i sosem sojowym. Podawać gorący.


Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia:  304,6 kcal
Tłuszcz: 6,3g
Białko: 10g
Węglowodany: 55g



Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Grzybów nie jadam, ale takie połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam dużo suszonych leśnych grzybów. Wykorzystam je na takie danie 💚💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Z leśnymi grzybami danie musi być bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leśne grzyby mają wspaniały aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam zamrożoną porcję borowików. Będą jak znalazł do tego dania!

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...