piątek, 23 marca 2018

Czerwone curry mango z kurczakiem

Wspaniałe połączenie ostrości curry ze słodyczą dojrzałego mango. Nie jest słodkie, ale z wyczuwalną nutą owocu. Świetnie komponuje się z ryżem lub chlebkami Naan.

Składniki (4 porcje)
-500g filetu z kurczaka
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka startego świeżeo imbiru
-1 łyżeczka papryczki chilli
-1 cebula
-4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry
-1 puszka mleczka kokosowego
-1/2 szkl. bulionu
-1 dojrzałe mango
-1 łyżeczka sosu rybnego
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-listki limonki lub kolendry

Przygotowanie
Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w nieduże kawałki.
Czonek obrać i posiekać. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać imbir, chilli, chwilę przesmażyć.
Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.  Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut.
Podawać z ryżem jaśminowym lub chlebkami Naan, posypane listkami kolendry i plasterkami świeżego chilli (opcjonalnie).

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 402,1 kcal
Tłuszcz: 25g
Białko: 29,4g
Węglowodany: 14,3g



Smacznego :-)

Przepis bierze udział w akcji:
Kuchnia indyjska 2018

11 komentarzy:

Paella Marinera

Zabieram Was w podróż kulinarną do słonecznej Hiszpanii. Sama się dziwię, że po takim okresie mieszkania w tym rejonie żaden rodzaj paelli ...