środa, 20 grudnia 2017

Dorsz pieczony na ryżu z warzywami

Szybki i łatwy sposób na przygotowanie chudego dorsza. Całość pieczona w jednym naczyniu dzięki czemu smaki się przyjemnie łączą. 

Składniki (4 porcje)
-800 g filetów dorsza
-2 woreczki ryżu brązowego
-mała cukinia
-2 cebule
-czerwona papryka
-cytryna
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy

Przygotowanie
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać, drugą pokroić w talarki lub piórka. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć paprykę z cebulą do zeszklenia. Dodać plasterki cukini, smażyć jeszcze chwilę. Na patelnię wyłożyć ryż, całość dokładnie mieszać.
Rybę przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest mrożona - rozmrozić wcześniej i usunąć nadmiar wody). 
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ryż z warzywami. Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza i posypać go talarkami cebuli. Piec w temperaturze 180 st. przez około 40 minut.
Przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 489,8 kcal
Tłuszcz: 14,7g
Białko: 41g
Węglowodany: 43,2g



Smacznego ;-)

6 komentarzy:

  1. Lekko i zdrowo - pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super na święta, jeśli ktoś chce odejść od tradycyjnych potraw... No i fajnie wygląda. Chociaż ja akurat z jakiegoś powodu nie przepadam za cebulą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej lubimy właśnie takie pieczone rybki :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...