czwartek, 14 grudnia 2017

Chilli con carne

Chilli con carne, czyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. 

Składniki (4 porcje)
-500 g mielonej wołowiny
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 puszka pomidorów
-2 papryczki chilli
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-1 czerwona papryka
-2 łyżki oliwy z oliwek
-100 ml bulionu lub wody
-1 łyżeczka oregano
-1/2 łyżeczki kminku
-1/2 łyżeczki cayenne
-sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty. 
Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie. 
Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić około 20 minut.
Paprykę umyć, pokroić w kostkę ok 1x1cm. Dodać i dusić kolejne 5 minut. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Dodać do potrawy i dusić kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. 
Podawać gorące z ryżem lub plackami tortilli.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 376,9 kcal
Tłuszcz: 18,2g
Białko: 31,2g
Węglowodany: 19,2g



Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. Ja dodaję jeszcze Worcester i tabasco :) no i oczywiście ostrość taka że pot płynie po czole jak siklawa z doliny 5 stawów

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...rozgrzewa, dodaje entuzjazmu zimą.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie jesienią i zimą, gdy fajnie rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie bardzo rozgrzewające danie

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie na takie pogody:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za dodanie mnie do bocznego paska. Odwdzięczę się zaraz tym samym :)
    Dużo słyszałam o tym daniu, na chłodne dni jakie teraz mamy jest jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i rozgrzewające :-) Mniaaaam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubimy ale zamiast mięska dajemy wędzone tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. miałam wczoraj na obiad, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo, ale to bardzo lubię to danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna czerwona kolorystyka! Idealne rozgrzewające danie na takie zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ na noc narobiłaś mi smaka! Uwielbiam!
    pozdrawiam www.kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...