środa, 6 grudnia 2017

Sos tzatziki

Sos tzatziki kojarzy mi się z przyjemnymi spotkaniami przy grillu w rodzinnym gronie. Właśnie w takich okolicznościach najczęściej gościł w mojej rodzinie. Świetnie komponuję się z wypieczonym mięsem z rusztu. Obecnie częściej trafia na stół jako alternatywa mizerii. Mocno koperkowy z wyczuwalną nutą czosnku pasuje do większości dań obiadowych.

Składniki (4 porcje)
-1 świeży ogórek
-1/2 pęczka koperku
-naturalny jogurt grecki ok. 150g
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz

Przygotowanie
Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce o gruchych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek umyć i posiekać. Całość wymieszać z jogurtem greckim. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 90g) 
Energia: 55,7 kcal
Tłuszcz: 3,8g
Białko: 2,3g
Węglowodany: 3,3g

Smacznego ;-)

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ten sos, kojarzy mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też bardzo często sos ten gości przy okazji grilla i różnych spotkań rodzinnych. Wszyscy lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jest taki sos do pieczonych ziemniaczków :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ten sos, prosty a jaki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Francuska zupa cebulowa

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i ...