niedziela, 26 listopada 2017

Pieczone pulpety w meksykańskim stylu

Pulpety w sosie pomidorowym, ale w nieco innym wydaniu. Wychodzą aromatyczne i aksamitne, wprost rozpływają się w ustach.

Składniki (4 porcje)
-500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-1 cebula
-8 łyżek kukurydzy
-1/2 czerwonej papryki
-1 jajko
-3-4 łyżki bułki tartej
-1 ząbek czosnku
-4 łyżki oleju rzepakowego
-1 puszka pomidorów
-300ml passaty pomidorowej
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-szczypta mielonego oregano
-zioła prowansalskie
-200 g makaronu
-sos tabasco lub inny ostry
-150g startego sera żółtego
-sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Połowę cebuli  drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso mielone, 4 łyżki kukurydzy, słodką i ostrą papryczkę, mielone oregano, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Z mięsnej masy formować pulpeciki i delikatnie obsmażyć. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Do passaty pomidorowej dodać 1/2 łyżeczki sosu tabasco i wymieszać. Tak powstałym sosem zalać pulpeciki. piec ok 20-30 minut w temperaturze 180st. W trakcie pieczenia można od czasu do czasu polewać je sosem.
Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Drugą połowę cebuli i ząbek czosnku drobno posiekać. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. zeszklić na nim cebulę. Dodać paprykę, czosnek i 4 łyżki kukurydzy i smażyć 2-3 minuty. Dodać puszkę pomidorów. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać odrobinę sosu tabasco. Gotować na małym ogniu kilka minut. Do sosu włożyć ugotowany makaron. Gotować jeszcze 1-2 minuty.
Na talerze wyłożyć makaron w sosie. Na wierzch po kilka pulpecików z sosem. Całość posypać startym żółtym serem.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 752,4 kcal
Tłuszcz: 35,8g
Białko: 49g
Węglowodany: 55g
 




Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Meksykańska kuchnia obok polskiej to moje ulubione, chętnie spróbuje Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie, ja ogólnie jestem fanką pulpetów, więc na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały przepis na dzisiejszy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie :) Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, meksykańskie jedzonko zawsze chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis :) Danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne danie! I do tego z moim ulubionym makaronem!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak piszesz aksamitne to mam od razu ochotę sięgać :)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...