sobota, 18 listopada 2017

Amerykańska kanapka Luther Burger

Jeżeli ktoś lubi dziwne połączenia, a na pewno wytrawno-słodkie, ta kanapka z pewnością przypadnie mu do gustu. Gdy zdecydowaliśmy się spróbować tej kanapki nie byliśmy do końca przekonani. Ale efekt jest piorunujący. Kanapka smakuje bardzo ciekawie. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Składniki (2 porcje)
-2 glazurowane donuty
-4 plastry boczku
-2 plastry sera amerykańskiego lub innego żółtego dobrze rozpuszczającego się
-300 g mielonej wołowiny
-sól, pieprz
-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie
Plastry boczku usmażyć na chrupko (najlepiej na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu). Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Donuty przekroić wzdłóż na pół. Podsmażyć je na patelni, na której smażony był boczek - rozciętą stroną do dołu.
Wołowinę doprawić solą i pieprzem według uznania. Uformować 2 burgery. Usmażyć na oleju. Po ostatnim odwróceniu burgery przykryć plastrami sera i chwilę smażyć aż się rozpuści.
Na talerzyki wyłożyć połówki donutów glazurowaną stroną do góry. Wyłożyć burgery z serem, przekryć chrupkim boczkiem i pozostałymi połówkami donutów.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 798,9 kcal
Tłuszcz: 52,7g
Białko: 44,9g
Węglowodany: 39g




Smacznego :-)

8 komentarzy:

Jajka faszerowane z pieczarkami

 Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy n...