poniedziałek, 2 października 2017

Domowy biały ser (twaróg)

Jestem taką wielbicielką białych serów, że nigdy nie przyszło mi do głowy, że gdzieś może go nie być. Jak to, zwykłego twarogu? Przeprowadzając się do Hiszpanii zderzyłam się w tej kwestii z rzeczywistością. Biały ser? Ale co to jest? Całe szczęście w domu rodzinnym często robiłam z mamą twarogi i domowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu.
Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników na serwatce, popijam na czczo czystą, a także stosuję jako bazę do koktajli. Macie bardziej kreatywne pomysły?

Składniki
-2 litry tłustego mleka (tutaj zazwyczaj używam 3,5%)

Przygotowanie
Litr mleka przelać do słoików (lub innego pojemnika) i pozostawić otwarty do skiśnięcia. Kilka dni, zazwyczaj ok 3-5, aż zsiadłe mleko się rozwarstwi. Po tym czasie drugi litr mleka zagotować w większym garnku. Wyłączyć gaz. Zsiadłe mleko wylać na gorące słodkie. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy tak powstała "masa" ostygnie, przelać je na gęste sitko i pozostawić do odcieknięcia serwatki. Sitko można wyłożyć gazą i później ścisnąć w niej ser - powstanie bardziej zbita gomółka. Serwetkę zachować i użyć do zrobienia innych pyszności :)

Wartość energetyczna (100g) 
Energia: 150 kcal
Tłuszcz: 8g
Białko: 16g
Węglowodany: 3,5g   


Smacznego :-)

18 komentarzy:

  1. Zrobię, bo jestem ciekawa, czy takie świeże mleko, bo chyba nie UHT, mi się prędzej nie zepsuje, niż skiśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże lepsze, ale robiłam i z takiego "z lodówki" i UHT z obu wyszedł bardzo dobrze :) Te "świeże" z lodówki też jest pasteryzowane ;) w trochę niższej temperaturze tyko :)

      Usuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam biały ser. jego smak jest bez porównania lepszy, niż kupnych. Dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie:) Ja jeszcze nigdy nie robiłam takiego sera;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam, domowy serek najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem tutaj pierwszy raz i tak się składa, że od razu bardzo mile zaskoczony :)... Muszę to sprawdzić :) Sposób o wiele, wiele prostszy od mojego :)... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) przegotowanie na świeżym mleku niweluje trochę kwasowości twaróg wychodzi delikatny i aksamitny w smaku :)

      Usuń
  7. Kiedyś robiłam taki domowy twarożek. Jest naprawdę pyszny. Chętnie przypomnę sobie jego smak i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam takie twarożek, nawet nie dawno. Domowy naprawdę świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. super! wiesz może, czy z mleka bez laktozy będzie równie smaczny? uda się?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze chciałam zrobić i nigdy nie wiedziałam jak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. robię dość często,mleko kupuję od znajomej pani,zawsze pyszny wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny! Moja babcia często taki robiła;) Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak długo można zachować serwatkę? Nigdy nie robiłam sama sera, ale dobrze się sprawdzić. Na Sycylii też brak twarogu, a przydałby się do pierogów ruskich 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie wczoraj nastawiłam żeby zrobić pierogi ruskie :D :D

      Ja przechowuję do tygodnia w lodówce, ale szczerze nie wiem ile może stać, zazwyczaj ją szybko wykorzystuję :) (nawet na maseczki do twarzy jest świetna :D)

      Usuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...