niedziela, 22 października 2017

Naleśniki (przepis podstawowy)

Ostatnio bardzo często robię naleśniki z różnym farszem. Żeby nie powielać za każdym razem tego samego przepisu postanowiłam dodać raz przepis podstawowy aby później dodawać tyko odnośniki. Najczęściej goszczą u mnie klasyczne, takie jak pamiętam z domu rodzinnego - bez wody gazowanej, bez sody/proszku do pieczenia i innych dodatków (wtedy to był luksus :)). A Wy, jakie lubicie najbardziej?

Składniki (9-10szt)
-1 szkl. mąki pszennej
-1,5 szkl. mleka
-0,5 szkl. oleju
-2 jajka
-szczypta soli

Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, wlać mleko, dodać jajka, olej i szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować. Jeżeli konsystencja nie jest odpowiednia, można dodać trochę mąki albo mleka (proporcje mogą się minimalnie różnić w zależności od typu użytej mąki, ja zazwyczaj do naleśników używam 450-550). Smażyć na patelni do naleśników albo zwykłej. Jeżeli naleśniki przywierają można wysmarować patelnię minimalną ilością oleju (mi się nie zdarzyła jeszcze taka potrzeba).

Wartość energetyczna (1 sztuka)
Energia: 117 kcal
Tłuszcz: 6,6g
Białko: 3,5g
Węglowodany: 10,9g 



Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. uwielbiam naleśniki, a najbardziej z białym serem, śmietaną i cukrem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki uwielbiam i często robię, chociaż ostatnio zamiast mleka dodaję maślanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My najbardziej lubimy naleśniki z kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki. Kilka dodatków i mamy wspaniałe danie czy to na słodko ;) czy na wytrawnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przypomnienie o naleśnikach :)
    Muszę sobie jutro zrobić

    OdpowiedzUsuń

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Słodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowy...