czwartek, 15 września 2016

Delikatne pulpeciki w sosie

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami.

Składniki
-500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego)
-1 cebula
-3-4 łyżki bułki tartej
-1 jajko
-mała pietruszka
-1 marchewka
-sól i pieprz
-listek laurowy, ziele angielskie
-2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie
Pietruszkę i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do garna wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać wodą i posolić. Gotować kilka minut.
W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso włożyć do miski. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać ulubione zioła. Z masy formować pulpeciki i kłaść na gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić z 1/2 szkl. zimnej wody. Wlać do garnka. Gotować ok. 10min od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje.


Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie :) Akurat takiego lekkiego przepisu potrzebowałam na dzisiejszy obiad, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajną tę opcję listy zakupów wprowadziłaś! Ja teraz odchudzam się z www.kcalmar.com. Mają ciekawą apkę z przepisami, może Cie zainspirują.

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...