Obiecałam nowe wpisy i powrót? Obiecałam. Pora więc obietnicę te spełnić.
Drób ostatnio bardzo rzadko gości w naszym domu. A jeśli już, to głównie w wersji ostrej. Tym razem postawiłam na potrawkę. Idealnie komponuje się z ryżem.
Składniki
-4 ćwiartki z kurczaka
-mała marchewka
-mała pietruszka
-cebula
-2 czerwone papryki
-łyżeczka ostrej papryczki
-pół łyżeczki słodkiej papryki
-koncentrat pomidorowy
-sól, pieprz
-ziele angielskie
-listek laurowy
-olej
-opcjonalnie: sos z piri piri
Przygotowanie
Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15minut, dodać koncentrat i podgotować dla odparowania wody. Dodać odrobinę sosu piri piri i wymieszać.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz