To zadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad.
Składniki
-225 g czerwonej soczewicy w połówkach
-1 zielona papryka
-1 czerwona cebula
-2 ząbki czosnku
-1 jajko
-2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych
-bułka tarta
-1 łyżeczka przyprawy garam masala
-1/2 łyżeczki chilli w proszku
-1 łyżeczka kminku mielonego
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżeczki soku z cytryny
-sól, pieprz
-olej do smażenia
Przygotowanie
Paprykę i cebulę drobno pokroić. Orzeszki posiekać. Soczewicę ugotować razem z papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić.
Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję.
Dłońmi formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śledzie po kaszubsku
Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...
-
Macie tak czasami, że w domu brakuje jajek i/lub mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku ...
-
Sos soubise to francuski sos cebulowy na bazie sosu beszamelowego. Tradycyjnie najczęściej podawany jest do dań z baraniny, ale świetnie pas...
Ja nie robiłam :) Ale z pewnością szybko to nadrobię :)
OdpowiedzUsuńZu, muszę wypróbować ten przepis! Wygląda ten kotlet przepysznie! Tylko zamiast bułki tartej coś innego, np sezam, zastosuję. :)
OdpowiedzUsuńKasiu, jak fajnie Ci się 'zlepią', to daj znać! Próbuję ograniczać rzeczy typu bułka tarta, ale żyję z głowami w chmurach i nijak mi ostatnio po drodze do 'kombinowania' ;-)
UsuńZuza dzięki! Robię dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuń