Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy nie brakowało w moim rodzinnym domu. W tym roku zatęskniłam za tym smakiem, więc znalazły się także na naszym stole
Składniki (4 porcje)
-8 jajek
-6 niedużych pieczarek
-kilka gałązek szczypiorku
-kilka gałązek natki pietruszki
-czubata łyżka majonezu
-sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Pieczarki ugotować i drobno pokroić (można także użyć maszynki do mielenia). Jajka przekroić wzdłóż na pół. Żółtka umieścić w miseczce. Dodać przygotowane pieczarki, majonez, posiekaną natkę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łyżeczką nakładać farsz do połówek jajek. Schłodzić.
Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 204.3 kcal
Tłuszcz: 15,3g
Białko: 16g
Węglowodany: 1,1g
Smacznego ;-)
Szkoda że już po świętach, zapisuje w pamięci ma zaś ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super ;)
OdpowiedzUsuńJako miłośniczka jajek i pieczarek, żądam częstszej Wielkanocy! Na co dzień jestem za leniwa na robienie takich bajerów :/
OdpowiedzUsuńFaszerowane jajka mogę jeść przez cały rok, a nadzienie z pieczarek bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Uwielbiam jajka z pieczarkami, idealnie się te smaki łączą :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich jajek. Przy okazji spróbuję.
OdpowiedzUsuńMajonez można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym :) Pyszne jajka faszerowane, nie tylko na święta
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this traditional recipe!
OdpowiedzUsuńThese look interesting, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńProbably much more healthy than our traditional chocolate for easter!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda! Bardzo ciekawa propozycja na faszerowane jajka. Jeszcze nie widziałam wariantu z pieczarkami. Na pewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńNa moim stole często w wielkanoc jest takie połączenie. Jest naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńJajka uwielbiam w każdej postaci. Spróbuje więc i tego przepisu!
OdpowiedzUsuń