wtorek, 6 kwietnia 2021

Jajka faszerowane z pieczarkami

 Chociaż Święta Wielkanocne już za nami, pozostał jeszcze jeden przepis na jajka do opublikowania. W ten sposób przygotowanych jajek nigdy nie brakowało w moim rodzinnym domu. W tym roku zatęskniłam za tym smakiem, więc znalazły się także na naszym stole

Składniki (4 porcje)
-8 jajek
-6 niedużych pieczarek
-kilka gałązek szczypiorku
-kilka gałązek natki pietruszki
-czubata łyżka majonezu
-sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Pieczarki ugotować i drobno pokroić (można także użyć maszynki do mielenia). Jajka przekroić wzdłóż na pół. Żółtka umieścić w miseczce. Dodać przygotowane pieczarki, majonez, posiekaną natkę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łyżeczką nakładać farsz do połówek jajek. Schłodzić.

Wartość energetyczna (1 porcja)
Energia: 204.3 kcal
Tłuszcz: 15,3g
Białko: 16g
Węglowodany: 1,1g






Smacznego ;-)

13 komentarzy:

  1. Szkoda że już po świętach, zapisuje w pamięci ma zaś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako miłośniczka jajek i pieczarek, żądam częstszej Wielkanocy! Na co dzień jestem za leniwa na robienie takich bajerów :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszerowane jajka mogę jeść przez cały rok, a nadzienie z pieczarek bardzo lubię :)

    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jajka z pieczarkami, idealnie się te smaki łączą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takich jajek. Przy okazji spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Majonez można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym :) Pyszne jajka faszerowane, nie tylko na święta

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanks for sharing this traditional recipe!

    OdpowiedzUsuń
  8. These look interesting, thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  9. Probably much more healthy than our traditional chocolate for easter!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie to wygląda! Bardzo ciekawa propozycja na faszerowane jajka. Jeszcze nie widziałam wariantu z pieczarkami. Na pewno spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na moim stole często w wielkanoc jest takie połączenie. Jest naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jajka uwielbiam w każdej postaci. Spróbuje więc i tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...